L’estructura familiar posseeix unes particularitats que determinen i repercuteixen en aspectes estratègics de les empreses familiars per com els valors familiars incideixen i s’assenten en els comportaments i estratègies de les empreses.

Segons l’Institut de l’Empresa Familiar, només una de cada tres empreses familiars és capaç de transmetre generacionalment la seva companyia. D’aquestes, només la meitat aconsegueix arribar a una tercera generació.

 

Quins són els reptes de les empreses familiars?

L’empresa familiar representa el 85% del total de les empreses espanyoles i crea el 75% de l’ocupació privada, però si alguna cosa caracteritza a aquest tipus d’empreses és la seva capacitat d’analitzar el passat i mirar cap al futur, sempre amb la vista posada molt més allà del present. Aquestes característiques les fan especialment fortes i atractives, des d’un punt de vista empresarial.

Però el principal repte d’aquesta mena de pime, és afrontar amb naturalitat la dualitat d’Empresa Familiar i Família Empresària. Per a això cal un compromís familiar professional i madur, que faciliti el relleu del lideratge, una organització clara i funcions coherents.

 

Quines són les assignatures pendents de les empreses familiars?

Digitalització i sostenibilitat

La pandèmia ha derrocat qualsevol dubte sobre els beneficis de la transformació digital: s’ha vist com aquelles empreses familiars amb fortes capacitats digitals han respost millor, però aquest conjunt de companyies ha estat una minoria.

 

Una planificació estratègic-familiar

Preparar el relleu generacional és un de majors reptes que tota empresa familiar ha d’afrontar en un determinat moment, traspassar el negoci a la següent generació. És important regular la relació família-empresa mitjançant un protocol consensuat per tots els membres familiars implicats i que estigui d’acord amb l’estratègia empresarial, reflectint com es prendran les decisions oportunes en l’empresa.

 

Comunicació

L’empresa familiar és conscient de l’absència de mecanismes i de les necessitats de millora en matèria de comunicació. Per a això han de millorar les definició dels seus missatges, que siguin clars, senzills i que segueixin un estil corporatiu que seran fidel reflex de la seva empresa. Presentar i connectar amb la seva audiència, és el gran objectiu.

 

Preparar el relleu

Un dels principals desafiaments que les empreses familiars enfronten és la planificació de la successió. Sovint, el fundador de l’empresa és el líder principal i la figura central en la gestió i presa de decisions. No obstant això, amb el temps, aquest individu es retirarà o morirà, i és important tenir un pla en el seu lloc per a assegurar la continuïtat de l’empresa.

 

Finançament

Igual que qualsevol altre tipus d’empresa, les empreses familiars necessiten accés a capital per a créixer i expandir-se. No obstant això, pot ser més difícil per a aquestes empreses obtenir finançament a través de canals tradicionals, com els bancs, ja que els inversors sovint veuen a les empreses familiars com un risc major.

 

Incertesa econòmica

Amb la pandèmia de COVID-19, el món ha enfrontat una incertesa econòmica sense precedents. Les empreses familiars també s’han vist afectades per això, ja sigui a través de disminució en les vendes o augment en els costos. És important tenir un pla financer sòlid i ser capaços d’adaptar-se ràpidament als canvis en el mercat per a minimitzar l’impacte d’aquesta incertesa.

 

 

Serveis de Consultoria Financera Empresarial

En Senders Financers proporcionem serveis de consultoria financera empresarial dissenyats a mesura per a proporcionar-te totes les eines necessàries per a ajudar-te en el control financer de la teva empresa. Plantegem diferents serveis de consultoria per a empreses, enfocats a la planificació, anàlisi, valoració de negocis i optimització de la situació economicofinancera d’aquests. 

En Senders Financers apostem per la professionalitat i la proximitat dels nostres serveis de consultoria financera per a Empreses, facilitant així la gestió, la qualitat i els resultats dels nostres serveis exclusius per a empreses. 

Serveis financers per a empreses que et permetran obtenir tot el coneixement, anàlisi i control dels costos de la teva empresa, a més de poder determinar el valor de mercat més probable per al teu negoci o l’elaboració de Plans de Viabilitat i Plans de Negoci que et permetran realitzar una òptima planificació i seguiment de l’operativa del teu negoci i projecte. 

Els nostres serveis de Consultoria Financera per a Empreses

Si tens més dubtes i vols assessorament personalitzat, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres i des de Senders Financers t’assessorarem des del primer moment.